blog

  • Op de golven van de tijd

    Op de golven van de tijd

    ‘Schokland, op de golven van de tijd…’ heet het boekje (link) uit 1998, geschreven door mijn grootvader Albert van Urk (link). Een boekje vol foto’s, afbeeldingen, herinneringen aan een verdwenen eiland. Op het schutblad staat een quote van de door hem (en mij) geliefde J.C. Bloem: ‘Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij’. Het citaat is…

    lees meer

  • Bij een begrafenis op Urk (of op Amager, Denemarken)

    Bij een begrafenis op Urk (of op Amager, Denemarken)

    In de collectie van het Zuiderzeemuseum is een mooie film te vinden (link) van Urk in 1949, gemaakt in opdracht van het museum. De kijker ziet de was worden opgehangen, nettenboetende vissers, uitvarende schepen en… een begrafenis. De eerste vraag die in mij opkomt: is de stoet in scene gezet? Ik betwijfel het ten zeerste.…

    lees meer

  • 100 dagen op Schokland: het schriftje van Ingvar Kristensen

    100 dagen op Schokland: het schriftje van Ingvar Kristensen

    Voor de Tweede Wereldoorlog begint de aanleg van de Noordoostpolder, de eerste polder van Flevoland. Schokland, een verlaten eiland in de voormalige Zuiderzee, ligt in het midden van die beoogde polder. De bezetter ziet de aanleg van de polder wel zitten: het zal zorgen voor voedselvoorziening. De inpoldering gaat tijdens de oorlog dus gewoon door.…

    lees meer

  • Hoe de Urker ijsvlet bewaard bleef

    Hoe de Urker ijsvlet bewaard bleef

    In de tijd dat Urk nog een eiland in de Zuiderzee was, vormde de winter een bijzondere uitdaging. Wanneer de zee dichtvroor, werd het eiland geïsoleerd van de buitenwereld. In deze barre omstandigheden kwam de ‘ijsvlet’ in actie: een speciaal ontworpen boot uitgerust met glij-ijzers, die zowel over ijs als door open water kon worden…

    lees meer

  • Proefgeloven en Jonah Falke

    Proefgeloven en Jonah Falke

    Op de middelbare school noemden we ze ‘oo-gees’: de groep scholieren die we iedere schooldag tegenkwamen op het fietspad van Urk naar Emmeloord. Wij onderweg van Urk naar de polderstad, zij vanuit de polder naar de uitloper van de biblebelt. En ’s middags in omgekeerde richting. Ze behoorden tot een andere wereld, met de rokken…

    lees meer

  • Niemand weet van Lieven?

    Niemand weet van Lieven?

    In 1976 bracht de Belgische muzikant Lieven Coppieters, bekend onder zijn artiestennaam Lieven, het album Jus d’Orange uit. Dit album is een klassieker in de Belgische muziekgeschiedenis. Lieven, geboren in Gent in 1952, studeerde musicologie in Leuven en volgde enkele jaren conservatorium in Gent. Tijdens deze periode was hij actief in de folkscene en componeerde hij de…

    lees meer

  • ‘Urker’ oorlogsverhalen en de Eerebegraafplaats Bloemendaal

    ‘Urker’ oorlogsverhalen en de Eerebegraafplaats Bloemendaal

    In de duinen bij Overveen ligt de Eerebegraafplaats Bloemendaal. Langs de Zeeweg, richting de kust, vind je de ingang. De begraafplaats wordt geflankeerd door een groot ruwhouten kruis. Na de bevrijding keerden veel verzetsleden niet terug naar hun families. In de zomer van 1945 werd in 45 grafkuilen in de duinen, verdeeld over zes verschillende…

    lees meer

  • Urk werd hun Elba

    Urk werd hun Elba

    Toen de Eerste Wereldoorlog in 1914 uitbrak, koos Nederland voor neutraliteit. Toch bleef de oorlog niet zonder gevolgen voor ons land. Veel mensen, voornamelijk Belgen, zochten hier een veilig heenkomen, op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Daarnaast kwamen ook militairen Nederland binnen, soms per ongeluk, soms bewust. Degenen die hun erewoord (‘parole d’honneur’) gaven dat…

    lees meer

  • Terug in De Klos

    Terug in De Klos

    Zaterdag 8 februari jl. speelde ons Niemandsland voor de tweede keer in De Klos, Emmeloord. Dit keer hadden we alle vier in meer of mindere mate last van onze gezondheid, dat krijg je als je geen twintigers meer bent. Maar met een griepje kun je ook prima optreden. We speelden zo’n veertig minuten en met…

    lees meer

  • Stormvloed over Schokland

    Stormvloed over Schokland

    Op dinsdagavond 4 februari werd in de sfeervolle Enserkerk op Werelderfgoed Schokland een bijzondere, intieme herdenking gehouden ter ere van de ‘vergeten’ watersnoodramp van 1825. Deze stormvloed – die door sommigen de grootste natuurramp van de negentiende eeuw wordt genoemd – raakte vooral Overijssel, waar Schokland in 1825 onderdeel van uitmaakte. Op Schokland kwamen dertien…

    lees meer

  • Een monument voor prima mensen

    Een monument voor prima mensen

    Het duurt even voor we het monument vinden. K. en ik rijden op een mistige zaterdagmiddag over het ‘Lowlandsweggetje’, langs de dijk bij Biddinghuizen. ‘Het zou hier ergens moeten zijn…’ Dan doemt uit de mist, op de rand van de Flevopolder, een brutalistisch kunstwerk op. Het heeft iets weg van een communistisch monument. Beton. Op…

    lees meer

  • Het reizende doopvont van Schokland en het gespikkelde huwelijk

    Het reizende doopvont van Schokland en het gespikkelde huwelijk

    De of het doopvont? Beide lidwoorden zijn hier correct, aldus de Van Dale. Als dialectspreker ben ik gewend het doopvont te zeggen. Een doopvont is een waterbekken, voor de toediening van de doop in de christelijke traditie. Zo is mijn voorhoofd besprenkeld met het water uit het vont van de Nederlands Hervormde Kerk de Ark…

    lees meer